Råvarer


Sei

En bedre og enklere middag skal man lete lenger etter. Sunn, rask og ikke minst smakfull gjør at sei blir en vinner ved middagsbordet. Den er sprø, saftig og barna elsker denne.

TIPS:
Lag en blanding med hvetemel, sitronpepper og salt. Paner seifileten i blandingen og stek det i godt smør. På slutten av steketiden (ca 3min på hver side) skru ned varmen og hell fløte i pannen. Server dette med poteter, stekt løk blandet i smeltet smør og revet gulrot. Dette er en vinner for hele familien.

0 - 300meter

Breiflabb

Breiflabb er en fantastisk fisk som ofte er på menyen hos eksklusive restauranter.

Breiflabben er akkurat så tøff som den ser ut. Det hvite fiskekjøttet har en struktur som tåler tøff varmebehandling, men ikke for lenge. Den takler også sterke smaker. Breiflabben er en av sjøens virkelige godbiter. Den har magert og fast hvitt kjøtt som minner om hummer i smaken.
Imponerende stygg utenpå, og fantastisk god og smakfull inni. Med sitt saftige, faste og benløse kjøtt regnes breiflabben som en av havets virkelige kulinariske godbiter. Breiflabb blitt en høyt skattet og beskattet art. Det utsøkte kjøttet gjør breiflabben til et av de best betalte fiskeslagene.

0 - 600meter

Lysing

Mange kaller lysingen for «havets kylling»

At lysing er en utmerket matfisk er ikke ukjent, men likevel er det mange som ikke aner at denne fisken rager høyt på listen som middagsfisk! Restauranter er ivrige etter å få tak i denne glupske rovfisken, fordi den rett og slett smaker knallgodt! Lysing er en stor fisk med hvitt, delikat og magert kjøtt. Skinnet er tynt, og blir sprøtt og godt når det stekes.

10 - 220meter

Sjøkreps

Sjøkrepsen fra midt-norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste råvare.

Sjøkreps er de beste krepsdyrene og kanskje den beste delikatessen havet har og by på.

20 - 800meter

Hyse

Hyse tilhører torskefamilien og har et delikat, magert kjøtt med god bindingsevne.

Den blir ofte brukt i fiskemat og er en av de vanligste råvarene i den klassiske retten «fish and chips». Fantastisk god når den er røkt «røkt kolje»

40 - 300meter

Torsk

Torsk er en unik råvare som egner seg til både hverdag og fest.

Torsken kjennes på den langstrakte kroppen med stort hode, og den tydelige skjeggtråden under haken. Torsk er i utgangspunktet en bunnfisk, men større torsk lever også i de frie vannmassene. Vi skiller mellom to hovedtyper av torsk: den stasjonære kysttorsken som lever ved bunnen på grunt vann langs kysten, og den vandrende norsk-arktiske torsken som har sitt oppvekstområde i Barentshavet og senere kommer inn til norskekysten som gytemoden torsk, bedre kjent som skrei.

80 meter

Kveite

Kveite regnes som en av havets mest eksklusive fisk og egner seg godt som festmat. Det nydelige, hvite fiskekjøttet kan stekes, ovnsbakes eller grilles.

Ti tusen år gamle helleristninger fra steinalder bosetninger langs kysten vitner om hvordan våre forfedre hyllet kveita. De kalte den «den hellige fisken» eller «gudefisken», og fiskerbefolkningen trodde kveita var en personifisering av den milde og vise norrøne guden Balder.

300 - 2000meter

Lyr

Lyr tilhører torskefiskfamilien, men den ligner mest på en sei i utseende og oppbygning.

Den tas i hovedsak som bifangst i annet fiske og lever på annen fisk og krepsdyr. I matlaging kan lyren stort sett benyttes på samme måte som torsk og hyse.

20 - 200METER

Uer

I butikken finner du av og til uer, saltet eller fersk.

Saltet egner den seg best kokt med kokte rotgrønnsaker og hvit saus. Fersk er ueren god til wok med asiatiske smaker.

100 - 500METER

Lange

Lange har fått navnet på grunn av sin langstrakte kropp.

Den er en ypperlig matfisk, fast og hvit i kjøttet, og har stor og god rogn og lever. Mesteparten av fangsten i Norge og Sverige ender som klippfisk eller «spil-lunga», som er en svensk favoritt på selveste julaften.

60 - 1000METER

Steinbit

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i wok, på grill eller i ovnen.

Steinbit kalles også nå kotelettfisk. Kjøttet er hvitt og fast, med riktig tilberedning er smaken god og mild. Kjøttet er enkelt å håndtere og den utmerker seg godt til steking, både i wok eller på grillen, men kan også kokes og bakes. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter.

60 - 900METER

Brosme

Brosme tilhører torskefamilien, men skiller seg fra sine slektninger med sin sammenhengende ryggfinne.

Den er en mager fisk med høyt proteininnhold. Med sin milde, hummeraktige smak egner den seg godt til for eksempel wok.

50 - 1000METER

Piggvar

Romerne kalte piggvaren for «havets fasan» eller «vannets fasan» fordi den ble like høyt verdsatt som fasanen.

Piggvar er en svært ettertraktet fisk og blir som regel bare servert på eksklusive restauranter.

50 - 200METER

Makrell

Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.

Et kjøkkentips er å gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg i stekepannen.

0 - 250METER