Spis mer fisk


Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. Samlet inntak bør tilsvare 300-450 gram ren fisk i uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Varier mellom mager og fet fisk. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i anbefalingen om inntak av fisk.

Disse matvarene har imidlertid ofte et gunstig innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold. Inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer kan redusere risikoen for hjerte-karsykdommer. Fiskefett har et mye lavere innhold av mettet fett og et mye høyere innhold av lange flerumettede omega-3 fettsyrer enn fett fra melk og kjøtt. Fiskefett har derfor en sunnere fettsyresammensetning enn fett fra meieriprodukter og kjøtt.